zwanger


pretecho 3D

Zonder verwijzing van een arts of verloskundige kan je een echo laten maken bij een commercieel echobureau. Alle echobureau's distantiëren zich van medische onderbouwing van zaken die zij eventueel aantreffen bij jouw ongeboren baby. De echo die je bij een echobureau kan laten uitvoeren, is voor hun alleen bedoeld omdat jullie dat leuk vinden. Vandaar dat in de volksmond van een pret-echo wordt gesproken.
De meeste bureau's laten, voordat je een echo laat maken, een verklaring ondertekenen. Hiermee ga je akkoord dat het bureau niet aansprakelijk kan worden gesteld bij het doen van eventuele verkeerde uitspraken of het niet opmerken van afwijkingen bij jouw baby.

Vanaf ongeveer zes weken zwangerschap is een echo mogelijk. Je ziet dan het hart van de vrucht kloppen. Rond de twaalf weken kun je een echt mensje in haar buik waarnemen, compleet met armen en benen. Het geslacht is met twintig weken zwangerschap vaak te bepalen. Na 22 weken kun je enkel nog een deel van de baby in de buik zien, omdat het te groot is geworden om helemaal in beeld te passen.

Naast een 2D-echo, dat is de zwart-wit ruis-versie, kan je bij een commercieel echobureau een 3D of 4D-echo laten maken. 3D-echo's gegeven een drie dimensionaal beeld van de baby. Je kan dus in plaats van slechts de 2D contouren, de baby recht in het gezicht kijken en bijvoorbeeld de ronde armen en vingers. 4D-echo's zijn de actuele 3D-beelden bewegend. Je kan dan bijvoorbeeld zien hoe jouw kind zijn duim in de mond stopt.
De ideale periode voor een 3D-echo is tussen de twintig en 25 weken. Vanaf 22 weken heeft de baby in de buik meer lichaamsvet, waardoor het gezicht meer een eigen vorm heeft. In een later stadium is het moeilijk nog iets mooi in beeld te krijgen, omdat de baby steeds groter wordt en opgerolder in de buik zit. De kosten verschillen uiteraard per bureau.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt