zwanger raken


Levensstijl

Dat roken jouw vruchtbaarheid verminderd, zal geen nieuws zijn. Ook alcohol doet de kans op een zwangerschap verminderen. Stress is nog zo'n punt dat beter vermeden kan worden als je in verwachting wilt raken. Nu is recent ontdekt dat vrouwelijke carrièretijgers minder vruchtbaar zijn dan hun minder fanatieke soortgenoten.

Carrière en zwangerschap: slechte match

Zwanger raken, blijkt voor vrouwelijk carrière tijgers moeilijker te zijn dan voor vrouwen die minder fanatiek zijn in hun loopbaan. Een recente studie aan de Amerikaanse Universiteit van Utah heeft uitgewezen dat vrouwen die een sterke drive hebben om een steeds betere positie in een bedrijf te bemachtigen, vaak een androgyne, wat mannelijker, lichaamsbouw hebben. Dit wijst op een hoger niveau van androgene hormonen. Andere vrouwen hebben meer oestrogenen, waadoor hun lichaamsvorm ronder is.

Oestrogeen is het hormoon dat zorgt voor een goede vruchtbaarheid. De stress die een vrouw ervaart bij een zware baan, zorgt voor een hormonale switch. Daardoor worden de vrouwelijke hormonen, oestrogenen, vervangen door androgenen, waartoe het mannelijke hormoon testosteron behoort. Deze mannelijke hormonen worden gelinkt aan kracht en competitiviteit. Androgeen zorgt in het lichaam voor een kleinere taille-heupverhouding. Daardoor is dat lichaam minder goed voor het baren van baby's en kan het zelfs voor mindere aantrekking bij het andere geslacht zorgen.


De risico's van roken tijdens zwangerschap >

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt