Papa regelt


Geboorteaangifte

Aangifte geboorte door vader

Iedere pas geboren baby wordt pas erkend als burger als deze ingeschreven is in het geboorteregister van de gemeentelijk burgerlijke stand. Registratie kan niet zomaar door derden gedaan worden, maar moet verricht worden door de juridische vader. Mocht jij nu verhinderd zijn dan kan alleen degene die bij het ter wereld komen van de baby aanwezig is geweest, geboorteaangifte doen.

Geboorteaangifte dient binnen drie werkdagen na de geboortedag gedaan te worden. Erkende feestdagen en het weekend worden hierin niet meegerekend. Het aangeven van een geboorte is gratis.

Waar geboorteaangifte doen?

Niet moeder's woonplaats, maar de plaats/ gemeente waar de baby geboren is, bepaald waar de baby moet worden aangegeven. Ben je bijvoorbeeld woonachtig in Nieuw-Vennep, maar vindt de bevalling plaats in een ziekenhuis in Leiderdorp, dan dient de baby aan te worden gegeven in Leiderdorp met de vermelding dat de woonplaats Nieuw-Vennep is. In veel grote ziekenhuizen is inpandig een gemeenteloket aanwezig dat speciaal geopend is voor geboorteaangifte.

Wanneer jouw baby geregistreerd staat bij de burgelijke stand, krijgt het meteen een burgerservicenummer (voorheen sofi-nummer) en heeft het rechten. Door aanmelding kan je bijvoorbeeld kinderbijslag krijgen.

Lees wanneer je kinderbijslag ontvangt na geboorteaanifte >

Nodig voor geboorteaangiften

o Afschrift van de akte tot erkenning van je kind of trouwboekje (indien van toepassing)
Akte van naamskeuze (achternaam), indien de achternaam van de baby is vast gelegd
o Legitimatiebewijs
o Kaartje van het ziekenhuis met hier op tijdstip en locatie van de geboorte en het geslacht van de baby
o Een voornaam voor jouw baby
o Adres van de aangever, de moeder en het adres waar de baby zal gaan wonen


Controleer bij de geboorteaangifte of de betreffende ambtenaar de naam van jouw baby juist heeft gespeld. Een naam die geregistreerd is, kan niet zomaar worden gewijzigd.


‘ Papa worden ’ tip voor geboorteaangifte

Wanneer de bevalling in het ziekenhuis gepland is, informeer van te voren of je geboorteaangifte kan doen in het desbetreffende ziekenhuis. De kraamvrouw, jouw ega dus, mag nooit direct na de bevalling naar huis. Vaak gaan hier wel een paar uur overheen. Dit geeft jou de gelegenheid, nu je toch in het ziekenhuis bent, om van jullie baby een officiële wereldburger te maken. Scheelt straks een rit naar het gemeentehuis. Denk er dan wel van te voren aan om alle benodigde papieren mee te nemen!

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt